تبدیل و دریافت شماره شبا با کارت و حساب تمامی بانک های کشور
امروزه استفاده از شبا در حوالههای بانکی، خصوصاً توسط کسبوکارها جهت دریافت پول از مشتریانشان بسیار رایج است. اما آیا میدانید شماره شبا و تاریخچهی آن چیست و ارقام طولانی آن چه ساختاری دارد؟ نحوه استفاده از شماره شبا چگونه است و مزایای استفاده از آن چیست؟ در این مطلب جامع به تمام این سوالات در رابطه با شماره شبا پاسخ میدهیم.
شماره شبا چیست؟
طبق تعریف بانک مرکزی، «شبا» مخفف «شماره حساب بانکی ایرانيان» است. این شماره بمنظور تسهیل و استانداردسازی مبادلات بین بانکی و بین المللی بانکهای کشور، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مطابق با استاندارد ۱۳۶۱۶-ISO ، تعریف و تبیین شده است و بزودی تمام پرداختهای بین بانکی منحصراً با استفاده از شبا صورت میپذیرد. هر شماره حساب بانکی، قابل تبدیل به یک شماره حساب “شبا” خواهد بود.

شماره شبا چند رقم است و ساختار آن به چه شکل است؟
شماره شبا یک شناسه ۲۴ رقمی است که این ارقام پس از کد کشور ایران یعنی «IR» قرار میگیرد. ساختار شماره شبا به شکل زیر است:

نکته: شماره حساب بانکی لزوماً ۱۸ رقم نیست و ساختار شماره حساب هر بانکی با بانک دیگر متفاوت است. جهت حفظ استاندارد در استفاده از شبا، پشت شماره حساب، به تعداد ارقام تا رسیدن به ۱۸ رقم، صفرهای پر کننده قرار میگیرد.
تاریخچه شماره شبا
قبل از IBAN ، استانداردهای ملی مختلف برای شناسایی حساب بانکی وجود داشت که برای برخی از کاربران گیج کننده بود. این امر اغلب منجر به از بین رفتن اطلاعات مسیر تراکنش در پرداخت ها میشد. همچنین این شماره حسابها دارای ارقام چک (کنترل صحت ساختار) نبودند و این امر امکان بروز خطا در انتقال وجهها را بالا میبرد.
در سال ۱۹۹۷، برای رفع این مشکلات، سازمان بین المللی استاندارد (ISO) استاندارد جدیدی تحت عنوان ISO 13616 را منتشر کرد. طبق این استاندارد شماره حسابهای بینالمللی تحت نام IBAN که مخفف International Bank Account Number است جهت انجام مبادلات بینالملل معرفی شد.
سازمان ISO در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۷ این استاندارد را بهبود بخشید. در سال ۲۰۰۷ استاندارد ISO 13616 را به دو بخش تقسیم کرد. در بخش دوم (ISO 13616-2:2007) بهبودهای زیادی صورت گرفته شد و تبدیل به استاندارد مورد پذیرش جهت انتقال وجه بینالمللی شد. نام رسمی این بخش از استاندارد، سویفت (SWIFT) است که امروزه بخش اعظم مبادلات مالی بینالمللی از طریق آن صورت میپذیرد.
در ایران از ۱۱ دی ماه ۱۳۸۵ «اول ژانویه سال ۲۰۰۷ میلادی» بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، استفاده از شبا را برای حوالههای ارزی اجباری کرده است. همچنین این شماره در مبادلات بین بانکی داخلی کشور نیز استفاده میشود.

راهکار ۳۶۰ درجه پرداخت
ویژه کسبوکارها
زمان انتقال وجه با استفاده از شبا
انتقال وجه با استفاده از شماره شبا در سیستم بانکی کشور از طریق یکی از سامانههای پایا یا سانتا صورت میپذیرد. هر کدام از این سامانهها ساعات تسویه خاصی دارند. در مطلب انتقال وجه با شبا چقدر طول میکشد؟ این زمانها به تفصیل توضیح داده شده است.
سقف انتقال وجه با استفاده از شبا
سقف انتقال وجه با استفاده از شبا از طریق سامانههای پایا و ساتنا متفاوت است. در ادامه جزییات سقف انتقال وجه از طریق شبا در این سامانهها را بررسی خواهیم کرد:
سامانه پایا (سامانه اتاق پایاپای الکترونیکی)
برای مبالغ پایینتر با تکرر بیشتر استفاده میشود. برای ثبت حواله پایا سه راه وجود دارد:
۱- شعبه بانک: در این حالت حداکثر مبلغ انتقال ۵۰۰ میلیون ریال است.
۲- اینترنت بانک: حداکثر مبلغ هر حواله پایا از این روش ۱۵۰ میلیون ریال است. اما مجموع مبالغ انتقال در هر روز نباید بیشتر از ۶۰۰ میلیون ریال باشد.
۳- موبایل بانک: با استفاده از موبایل بانک هم میتوان حواله پایا ثبت کرد. حداکثر مبلغ قابل انتقال از این طریق ۱۵۰ میلیون ریال است.

سامانه ساتنا
برای انجام ساتنا دو راه وجود دارد:
۱- شعبه بانک: که در این حالت مبلغ انتقال نامحدود است.
۲- اینترنت بانک: حداکثر مبلغ انتقال با این روش با استفاده از رمز ثابت ۵۰۰ میلیون ریال و با استفاده از دستگاه توکن ۲ میلیارد ریال است.

مزایای انتقال وجه با استفاده از شبا
۱- خطر برداشت غیر مجاز از حساب بانکی از طریق شماره شبا وجود ندارد، زیرا شماره شبا صرفاً جهت دریافت پول استفاده میشود و امکان برداشت غیر مجاز از حساب بانکی وجود ندارد. در واقع جایگزینی امن برای کارت به کارت است.
۲- جهت پرداخت وجه بیش از ۳ میلیون تومان سقف کارت به کارت، میتوانید با استفاده از شبا حساب بانکی شخص گیرنده، از طریق سامانههای حواله الکترونیکی «پایا» و «ساتنا» انتقال وجه را انجام دهید.
۳- در صورت اشتباه سهوی در وارد کردن یک یا چند رقم از شماره شبا، احتمال وجود حساب مشابه بسیار پایین بوده و بلافاصله خطا به اطلاع مشتری یا متصدی بانک میرسد. در نتیجه خطای واریز اشتباه وجه را بسیار کاهش میدهد.
۴- برای حواله هایی که از “شبا” در آنها استفاده می شود، نياز به دانستن، ذکر و کنترل هيچگونه اطلاعاتي نظير نام بانک، نام يا كد شعبه، شماره حساب، نوع حساب و درگيري با كدهاي مختلف و گوناگون نداريد. تمامي اين داده ها در “شبا” وجود دارند.

چگونه شماره شبا حساب بانکی خود را دریافت کنیم؟
۱- شماره شبا را می توانید بر روی دفترچه حسابهای بانکی خود بیابید.
۲- اخیراً برخی بانکها همچون بانک ملت، در اقدامی مثبت روی کارتهای بانکی شماره شبا را چاپ میکنند.
۳- دریافت شماره شبا با تبدیل شماره کارت به شبا یا تبدیل شماره حساب به شبا نیز امکانپذیر است. شماره حساب بانکی را معمولاً میتوان از پیامکهای بانک و یا دفترچه حساب به سادگی به دست آورد.
در مطلب «نحوه دریافت شماره شبا» راهنمای جامع جهت دریافت شماره شبا تمام بانکهای کشور قرار گرفته است.
روش های دریافت شماره شبا بانک های مختلف
حتما میدانید تبدیل شماره کارت به شماره شبا رایگان و همینطور شماره حساب به شماره شبا هم برای یکبار رایگان است. در «رده» از مزایای دریافت شماره شبا زیاد گفتهایم؛ اینکه شماره شبا انتقال وجه را برای مشتریان بانکی آسانتر میکند، کارمزد کمتری از انتقال کارتبهکارت دارد و خیلی مزیتهای دیگر که اگر آنها را بدانید، بدون تردید برای جا به جایی پول از شبا استفاده میکنید. برای دریافت شماره شبا بانکهای مختلف، راههای مختلفی وجود دارد. تبدیل شماره کارت به شبا و تبدیل شماره حساب به شبا، راحتترین روشهای گرفتن شماره شبا محسوب میشوند.
البته در روش تبدیل شماره کارت به شبا نیاز به اینترنت دارید، اما اگر در شرایطی هستید که به اینترنت دسترسی ندارید، میتوانید از طریق تلفن گویا و سامانه پیامکی هم شماره شبا حساب بانکیتان را بگیرید؛ هرچند گرفتن شماره شبا از طریق تلفن گویا و پیامک، معطلی زیادی دارد و گاهی ممکن است مدتها در صف انتظار تلفن گویا بایستید و برای همین بهترین روش ورود به «رده» و تبدیل شماره کارت به شبا است. تا یادمان نرفته بگوییم تبدیل شماره کارت به شبا و همینطور شماره حساب به شبا -فرقی نمیکند متعلق به کدام بانک باشد- برای شما هیچ هزینهای ندارد و کاملا رایگان امکان تبدیلهای شبایی را خواهید داشت.
دریافت شماره شبا با شماره کارت
روی تمام کارتهای بانکی، شمارهای ۱۶رقمی وجود دارد که همان شماره کارت شما به حساب میآید. سادهترین روش برای دریافت شماره شبا هم تبدیل یا دریافت شماره کارت به شماره شبا است. در رده این امکان وجود دارد که شماره کارت خودتان را وارد کنید و شماره شبا را از ما بگیرید. اولین درخواست برای گرفتن شماره شبا هم رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه نیست. اما اگر نیاز به دانستن همه شمارههای شبا بانکی دارید، بهتر است بعد از عضویت در حساب کاربری خود در سایت یا اپلیکیشن «رده» این کار را برای خودتان تسریع کنید.
با شماره کارت هر کدام از بانکهای زیر امکان گرفتن شماره شبا را در «رده» خواهید داشت: بانک ملی، بانک پاسارگاد، بانک اقتصاد نوین، بانک کشاورزی، بانک سامان، بانک سرمایه، بانک صادرات، بانک مسکن، بانک سپه، بانک آینده، بانک مهر ایران، بانک رسالت، بانک دی، بانک انصار، بانک ملت، بانک شهر، بانک ایران زمین، بانک سینا، بانک تجارت، بانک توسعه تعاون، بانک خاورمیانه، بانک گردشگری، پست بانک، بانک رفاه کارگران و موسسه نور.
مراحل تبدیل شماره کارت به شبا
برای دریافت شماره شبا با شماره کارت در پنل کاربری «رده» این مراحل را انجام دهید:
وارد حساب کاربری خودتان در رده شوید. اگر قبلا عضو نشدهاید، طی چند ثانیه با نوشتن نام و نام خانوادگی، شماره همراه و انتخاب رمز عبور ثبتنام شما تکمیل میشود.
بعد از ورود به حساب کاربری، سه پنجره تبدیلهای شبا، استعلام چک برگشتی و استعلام تسهیلات را میبینید. وارد قسمت «تبدیلهای شبا» شوید.
در «رده» این امکان وجود دارد که براساس شماره کارت یا حساب، شماره شبا خودتان را بگیرید. برای تبدیل شماره کارت به شبا، روی بخش «کارت به شبا» بزنید و در کادر مشخص شده، شماره کارت ۱۶رقمی را تایپ و پنجره تبدیل را «لمس» کنید.
به همین راحتی، تبدیل شماره کارت به شبا انجام شده و کار دیگری باقی نمانده است.
دریافت شماره شبا با شماره حساب
اگر قبلا شماره حساب کسی را گرفته و برایش پول واریز کردهاید، دیگر نیازی نیست شماره شبا را هم از او بگیرید و قابلیت تبدیل شماره حساب به شبا در «رده» وجود دارد. مزیت واریز پول با شماره شبا نسبت به شماره حساب، کارمزد پایینتر انتقال وجه برای واریزکننده است. علاوه بر آن انتقال پول با شبا به صورت لحظهای و آنی انجام میشود. اما یک مزیت بزرگ هم به عنوان مزیت شماره شبا نسبت به شماره حساب برای جا به جایی پول وجود دارد؛ آن هم امنیت خیلی بالای شبا نسبت به شماره حساب است. یعنی اگر شماره حساب مقصد را اشتباه وارد کنید، ممکن است پول به حساب اشتباهی برود، اما در شماره شبا این امکان وجود ندارد و احتمال واریز اشتباه وجه به حساب شخص دیگری نیست. برای تبدیل شماره حساب به شبا هم کافی است «مراحل تبدیل شماره کارت به شبا» را طی کنید که همین بالاتر گفتیم. فقط به جای بخش «کارت به شبا»، پنجره «حساب به شبا» را لمس کنید.
تبدیل شماره کارت به شماره حساب
گاهی مواقع هم ممکن است به شماره حساب بانکی خودتان نیاز پیدا کنید. برای همین خیلیها مجبور میشوند تا عابر بانک بروند و موجودی حساب بگیرند تا شماره حساب را از روی پرینت عابربانک به دست بیاورند. اما راه سادهتری هم وجود دارد تا اگر دنبال دانستن شماره حساب خودتان یا هر کس دیگری هستید، آن را بفهمید. در سایت یا اپلیکیشن «رده»، امکان گرفتن شماره حساب از روی شماره کارت وجود دارد. یعنی کافی است شماره کارت ۱۶رقمی خودتان را وارد کنید و شماره حساب بگیرید. به همین سادگی و بدون نیاز به رفتن تا عابربانک یا جستجو در اینترنت، شماره حساب خودتان را از «رده» خواهید گرفت.
تبدیل شماره کارت به شبا رایگان
دریافت شماره شبا با شماره کارت تا یکبار در رده رایگان است و هیچ هزینهای برای شما ندارد. اما اگر نیاز به تبدیل شماره کارت به شبا به دفعات زیاد دارید هم مشکلی نیست و کافی است بعد از عضویت در رده، یکی از بستههای اقتصادی را بخرید تا با سریعترین روش ممکن گرفتن شماره شبا را انجام بدهید. فراموش نکنید برای هر کدام از حسابهای بانکی خودتان تنها یکبار لازم است مراحل تبدیل شماره کارت به شبا را انجام دهید و شماره شبا هیچ وقت تغییر نمیکند و در اختیار شما باقی خواهد ماند.
مزایای دریافت شماره شبا با استفاده از سامانه رده
گرفتن شماره شبا، تبدیل شماره کارت به شبا یا تبدیل شماره کارت به حساب، همه جزو خدماتی است که بعد از عضویت در رده میتوانید از آنها استفاده کنید. اولین مزیت گرفتن شماره شبا از رده این است که استعلام اولین شماره شبا در سایت یا اپلیکیشن کاملا رایگان است. دومین مزیت مهم رده هم امکان دریافت شماره شبا یا تبدیل شماره کارت به حساب تمام بانکهاست. تبدیل شماره کارت به شبا در هر کدام از بانکهای شبکه بانکی، در رده امکانپذیر است.
تبدیل شبا بانک ملت
تبدیل شبا بانک سامان
تبدیل شبا بانک ملی
تبدیل شبا بانک صادرات
تبدیل شبا بانک کشاورزی
تبدیل شبا بانک پاسارگاد
تبدیل شبا بانک آینده
تبدیل شبا بانک رفاه
تبدیل شبا بانک تجارت
تبدیل شبا بانک سپه
تبدیل شبا بانک دی
تبدیل شبا بانک اقتصاد نوین
تبدیل شبا بانک گردشگری
تبدیل شبا بانک ایران ونزوئلا
تبدیل شبا بانک کارآفرین
تبدیل شبا بانک خاورمیانه
تبدیل شبا بانک مرکزی
تبدیل شبا بانک مسکن
تبدیل شبا بانک قرض الحسنه مهرایران
تبدیل شبا بانک پارسیان
تبدیل شبا پست بانک
تبدیل شبا بانک صنعت ومعدن
تبدیل شبا بانک رسالت
تبدیل شبا بانک سرمایه
تبدیل شبا بانک شهر
تبدیل شبا بانک سینا
تبدیل شبا بانک توسعه تعاون
الگوریتم شماره شبا
در ابتدا یک شماره شبا را در نظر بگیرید. مثلاً IR063690000000100327700001
1 ) ابتدا 4 کاراکتر اول یعنی IR06 را از کد جدا کنید و به انتهای کد بچسبانید؛ که میشود: 369000000010032770000IR06
2 ) سپس طبق جدول زیر معادل عددی دو حرف اول را جایگزین حروف کد نمایید؛ که در اینجا باید عدد 18 را به جای حرف I و عدد 27 را به جای عدد R قرار دهیم که میشود: 369000000010032770000182706
F = 15 | E = 14 | D = 13 | C = 12 | B = 11 | A = 10 |
L = 21 | K = 20 | J = 19 | I = 18 | H = 17 | G = 16 |
R = 27 | Q = 26 | P = 25 | O = 24 | N = 23 | M = 22 |
X = 33 | W = 32 | V = 31 | U = 30 | T = 29 | S = 28 |
Z = 35 | Y = 34 |
3 ) اکنون یک کد 28 رقمی به دست آمد. حالا این عدد را بر عدد 97 تقسیم میکنیم.
4 ) اگر باقیمانده تقسیم برابر با عدد 1 شد کد شبا و یا به عبارت بهتر کد IBAN مورد نظر صحیح است و در غیر این صورت کد اشتباه است.
- توجه کنید که در این الگوریتم منظور باقیمانده تقسیم است نه خارج قسمت تقسیم.
- برای به دست آوردن باقیمانده تقسیم باید از ماشین حساب مهندسی و یا ماشین حساب ویندوز استفاده نمایید. در ماشین حساب مهندسی و یا ماشین حساب ویندوز دکمهای به نام Mod وجود دارد که برای محاسبه باقیمانده تقسیم به کار میرود.
البته نیازی به این کار نیست و در صورتیکه فردی شماره شبا خود را اشتباه وارد کند به صورت اتومات این موضوع تشخیص داده شده و از بروز خطای بانکی جلوگیری می کند.
سوالات متداول
شماره شبا چه کاربردی دارد؟
شماره شبا برای حواله بین بانکی «پایا» و «ساتنا» الزامی است. همچنین هنگام دریافت ابزارهای “دریافت پول” مانند کارتخوان (POS) یا درگاه پرداخت اینترنتی به شماره شبای خود نیاز خواهید داشت.
شماره شبا چند رقمی است؟
شماره شبا ۲۴ رقمی است که البته این ۲۴ رقم شامل IR ابتدای آن نمیشود (با IR مجموعاً ۲۶ کاراکتر میشود).
تفاوت شماره حساب، شماره شبا و شماره کارت چیست؟
در ادامه به تفاوت شماره حساب، شماره شبا و شماره کارت میپردازیم:
شماره حساب
بانکها در هنگام افتتاح حساب برای شما برای حسابتان یک شماره شناسایی منحصر بهفرد تعریف میکنند.
از این شماره میتوانید برای انتقال وجه داخلی بین حسابهای همان بانک استفاده کنید. تمامی حسابها -اعم از حقوقی و حقیقی و چه از نوع جاری یا سپرده دارای یک شماره حساب منحصر بهفرد هستند.
شماره کارت
پس از افتتاح حساب در بانک میتوانید برای حسابتان (معمولاً به غیر از حسابهای جاری و حقوقی) یک کارت دریافت کنید. بر روی کارتهای بانکی یک شماره 16 رقمی منحصربهفرد ثبت شده است.
با داشتن شماره کارت دیگران به راحتی میتوانید از باجههای خودپرداز یا برنامههای بانکی روی موبایلتان به حساب آنها در بانکهای عضو شبکه شتاب وجه انتقال دهید.
هر کارت بانکی دارای یک شماره انقضا است و پس از این تاریخ شماره کارت -برخلاف شماره حساب و شبا- بیاعتبار میشود و باید نسبت به تعویض آن به بانک مراجعه کنید.
شبا
هر شماره حساب دارای یک شبا متناظر است که میتوانید از آن برای انتقال وجه بین بانکی استفاده کنید.
امنیت شماره شبا
ارائه شماره شبا به دیگران هیچ مشکلی برای شما ایجاد نمیکند.
هرکس با داشتن شماره حساب شخص میتواند شبای آن را از سایت بانک دریافت کند، بنابراین حتی اگر شخصی شماره حساب طرف مقابل را داشته باشد، به راحتی میتواند شبا را دریافت کند.
شبای بین المللی
شبا در مبادلات بینالمللی نیز کار برد مهمی دارد .
شبا براساس استاندارد IBAN ایجاد شده است که در حال حاضر در بسیاری از کشورهای جهان – شامل تمام کشورهای اروپایی – به عنوان استاندارد شمارهی حساب بانکی مورد استفاده قرار میگیرد.
آیا با تعویض کارت بانکی، شماره شبا تغییر میکند؟
خیر، اگر کارت بانکی جدید به همان حساب بانکی شما وصل شده باشد شماره شبا تغییر نمیکند. بصورت پیشفرض زمانی که شما کارت جدید میگیرید، به همان حساب بانکی که قبلا وصل بوده وصل خواهد ماند. بنابراین با تعویض کارت بانکی، شماره شبا تغییر میکند.
آیا میتوان از عابر بانک (خودپرداز) شماره شبا دریافت کرد؟
این موضوع بستگی به بانک شما و خودپرداز دارد. سریعترین راه برای دریافت شبا این است که شماره حساب خود را در سایت بانک وارد کنید. (صفحات مربوط در بالای همین صفحه قرار دادهایم)
آیا شماره شبا برای هر حساب بانکی متفاوت است؟
بله، هر شماره حساب بانکی یک شماره شبای متفاوت دارد.
آیا هر کارت بانکی، یک شماره شبا متفاوت دارد؟
بستگی به این دارد که کارت شما مربوط به یک حساب باشد یا خیر. اگر دو کارت بانکی داشته باشید که به یک حساب بانکی متصل باشند، شماره شبای درج شده روی کارت یکسان خواهد بود. اما اگر کارتهای بانکی شما به حسابهای بانکی متفاوت وصل باشند، شماره شبا متفاوت خواهد بود.
شماره شبا چند رقم است؟
شماره شبا در ایران در ابتدا با حروف IR (کد اختصاری مربوط به کشور) شروع شده و به دنبال آن 24 رقم دیگر که شامل شماره حساب و جزئیات دیگری است قرار میگیرد.
شماره شبا بهتر است یا شماره حساب؟
بستگی به روش انتقال پول دارد. برای ارسال تراکنشهای ساتنا و پایا نیاز به شماره شبا خواهید داشت. برای انتقال پول حساب به حساب (بطور مثال از حساب ملت به یک حساب ملت دیگر) نیاز به شماره شبا نیست.
شناسه حساب بانکی ایرانی شبا یک استاندارد ملی است که در چارچوب استاندارد جهانی IBAN و با هدف یکپارچه سازی حسابهای بانکی تعریف شدهاست. بانکها از شیوههای متفاوتی برای شمارهگذاری حسابهای مشتریانشان استفاده میکنند، و به همین دلیل انتقال پول بین بانکهای گوناگون، دردسرساز خواهد شد. برای جابجایی پول بین بانکی به یک فرمت یکپارچه نیاز است. هر حساب بانکی دارای یک شناسه یکتاست که در ایران با نام «شناسه حساب بانکی ایران» یا بهطور اختصار «شِبا» شناخته میشود. این شماره در ایران با IR شروع شده و پس از آن ۲۴ رقم دیگر قرار میگیرد.
شبا به منظور تسهیل و استانداردسازی مبادلات بین بانکی و بینالمللی بانکهای کشور، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مطابق با استاندارد ISO 13616 تعریف و تبیین شدهاست و برای نخستین بار در سایت بانک ملی ایران اجرا و عمومی شد. در تمام سامانههای پرداخت بین بانکی منحصراً از این نوع شماره حساب استفاده میشود. هر شماره حساب بانکی، قابل تبدیل به یک شماره شبا میباشد.سیستم های بانک ها از شبا در انتقال بین بانک های ایرانی ساتنا و پایا، دستگاه کارتخوان پوز و درگاه اینترنت استفاده میکنند.
تاریخچه شبا
قبل از IBAN، استانداردهای ملی مختلف برای شناسایی حساب بانکی وجود داشت که برای برخی از کاربران گیج کننده بود. این امر اغلب منجر به از بین رفتن اطلاعات مسیر تراکنش در پرداخت ها میشد. همچنین این شماره حسابها دارای ارقام چک (کنترل صحت ساختار) نبودند و این امر امکان بروز خطا در انتقال وجهها را بالا میبرد.
در سال 1997، برای رفع این مشکلات، سازمان بین المللی استاندارد (ISO) استاندارد جدیدی تحت عنوان ISO 13616 را منتشر کرد. طبق این استاندارد شماره حسابهای بینالمللی تحت نام IBAN که مخفف International Bank Account Number است جهت انجام مبادلات بینالملل معرفی شد.
سازمان ISO در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۰۷ این استاندارد را بهبود بخشید. در سال ۲۰۰۷ استاندارد ISO 13616 را به دو بخش تقسیم کرد. در بخش دوم (ISO 13616-2:2007) بهبودهای زیادی صورت گرفته شد و تبدیل به استاندارد مورد پذیرش جهت انتقال وجه بینالمللی شد. نام رسمی این بخش از استاندارد، سویفت (SWIFT) است که امروزه بخش اعظم مبادلات مالی بینالمللی از طریق آن صورت میپذیرد.
در ایران از 11 دی ماه 1385 «اول ژانویه سال ۲۰۰۷ میلادی» بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، استفاده از شبا را برای حوالههای ارزی اجباری کرده است. همچنین این شماره در مبادلات بین بانکی داخلی کشور نیز استفاده میشود.
این الگوریتم برای اعتبارسنجی کد IBAN سایر کشورها نیز میتواند به کار برده شود. زیرا همانطور که گفته شد الگوریتم ایجاد کد شبا یا به عبارتی کد IBAN بینالمللی است و کشورها نمیتوانند در الگوریتم تولید این کد تغییر دهند.